keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Kevät on taiteen aikaa - aiheena yhteiskunnallinen taide

Uusi on vuosi ja uusi on blogin nimikin: Tehosetä palvelee. Jotenkin tämä sopii paremmin tälle vuosikymmenelle. Jee!
Tervetuloa 20-luvulle :)  
T.Mikko

Asiaan. Olen opettanut kuvataidetta noin 14 vuotta abaut. Ja maalannutkin yli kolmekymmentä vuotta. Kiitosta olen saanut kuulostelevasta opetustyylistäni ja kuulemma harvinaisesta nykymaalauksen opetuksesta. Opettajana katson ja kuulostelen mikä on sinulle omin ja sopivin maalauksen instrumentti? Se voi olla puhdas värimaalaus, esittävä, impressionistinen, ekspressiivinen tai kokonaan oma yhdistelmätyylisi. Tuen sinua vahvistamaan tyylilajiasi ja löytämään vahvuuksia omaan tekniikkaasi ja sisältöösi. Ja ennen kaikkea löydetään ilo ja innostus maalaamiseen! Vuosien varrella olen oppinut kuuntelemaan oppilasta erityisen herkällä korvalla. Olen oppinut näyttämään kuinka teemme itsellemme oman luova tilan, jossa sinä voit "unohtua" tekemään jotain pientä "joutavaa" puuhaa. Taiteessa tätä taitoa kutsutaan luonnosteluksi. Luonnostelua Sitgesissä maisemaalauskurssilla keväällä 2019


Jos suinkin pidät piirtämisestä, niin anna vaan mennä. Kokeile ja piirrustele! Ihan mitä sattuu aluksi. Avataan ensin luova väylä. Tämä auttaa sinua pääsemään dialogiin oman alitajuntasi kanssa. Uppoudu maisemaan tai väreihin. Bongaa pikku yksityiskohtia tai leikittele muodon ja valon parissa. Löydä oma uniikki tapasi luonnostella. Näin rakennamme olevaisen prototyyppejä taiteessa. Opimme visualisoimaan sanattomia ideoita mahdollisesta mahdottomaan. Taide avaa aina uusia todellisuuden ikkunoita, joillaisista emme osanneet edes uneksia. Tai no tarkemmin sanottuna me taiteilijathan emme nuku perinteisessä mielessä - vaan me todellakin uneksimme. On tutkittu, että aivojen laadulliset kytkökset lisääntyvät ja paranevat juuri unessa. Levossa otamme haltuun kullan arvoista alitajuista tietoa ja sisäistämme oppimaamme. Uneksiminen on juurikin mielen luonnosteleva olotila, missä mielikuvitus virtaa. Sanonta ”nukkua yön yli”, ”sleep on it” löytyy useimmista kielistä Ranskasta Swahiliin, ajattele. Tämä kertoo siitä, että unien ja uneksimisen kyky ongelmanratkaisussa on kokonaisvaltainen ja universaali ilmiö. Kirjoitan parhaillaan kirjaa aiheesta - Creative Innovation. Siinä on monia harjoituksia, joilla sinä voit avata luovaa innovointikykyäsi. Nykyään teen kaikki tekstiluonnokseni ja maalausten visualisoinnit unen ja valveen rajalla - REM unessa. Onnistuin jopa tekemään kokonaisen Shores Of Love kappaleen sanoituksineen päivineen tässä tilassa. Hyvä biisihän siitä tuli. Kuuluisia vastaavia kappaleita on esimerkiksi Paul McCartneyn Yesterday, jonka hän kertoo tehneensä unessa eräänä yönä tyttöystävänsä Jane Asherin kotona. 
 

Taide antaa äänen syville toiveillemme ja avaa väylän syvempään yhteyteen ja kokemiseen itsemme ja maailman kanssa 


Jean-Michel Basquiat Two Heads On Gold 1982


Taide on myös paras keino purkaa kehollisia ja alitajunnan lukkoja hyvällä tavalla - luovuuteen.  Positiiviselle mielikuvitukselle onkin muuttuvassa maailmassa entistä suurempi tarve. Mutta se on vain yksi taiteen merkitys. Perinteinen klassinen kauneus on vähintään yhtä arvokas taiteen ulottuvuus. Se yksinkertaisen kaunis maalaus siellä olohuoneen seinällä. Aina löytyy myös uusia yllätyksiä. Uutta mielen ja oman tuntemuksen rakennusainetta. Taide onkin myös tuiki tärkeä vapaavyöhyke yhteiskunnassa. Taide on kuin yksi suuri koelaboratorio, jossa voimme luoda ja testata erilaisia maailmoja. Yhteiskunnallinen muutos olisi tuskin mahdollista ilman taidetta? Yksi taiteen tehtävä onkin tunnustella tulevaisuutta. Mitä se voisi olla? Ja mitä se ei saisi olla! Voimme luoda utopioita ja varoittaa mahdollisista dystopioista, eli lopun ajoista. Olen monesti kiinnittänyt huomiota tosiseikkaan, kuinka taide ja varsinkin kuvataide nostaa esiin asioita ja kuvia kollektiivisesta alitajunnasta. Tarkkailemalla taidetta, voimmekin kurkistaa tulevaisuuteen. Muistaen, että voimme vielä muuttaa tulevaa, jos ymmärrämme itseämme paremmin tässä nykyhetkessä. Tulevaisuus kun ei ole koskaan lukkoon lyöty, vaan se luodaan nyt ja tässä - nykyisyydessä. Olisiko tässä nykytaiteen yksi oleellinen merkitys?
Pieta by Martin Wittfooth, 2011


Jos joku haluaa olla luova, on oltava valmis muutokseen, 

sanoi Jazzin suuri legenda Miles Davis. Ja tottapa totta! Suurin osa luovan potentiaalimme jäävuoresta on aina tiedostamatonta. Taiteellinen innovointi liikkuu tällä implisiittisellä, ei sanoilla ilmaistavalla tiedon alueella. Juuri sieltä löydämme suoran yhteyden siihen mitä oikeasti tunnemme? Ja mitä muut ihmiset oikeasti tuntevat ja mistä he uneksivat sekä millaisia latentteja tarpeita meillä kaikilla on? Joskus osumme kultasuoneen. Silloin olemme löytäneet väylän ihmisten kollektiiviseen alitajuntaan. Luovuuden ja draaman kaaren kannalta nämä kipukohdat ovat luovuuden kultasuonia. Paradoksaalisesti kun annan itselleni luvan hyväksyä myös nuo puoleni - menettävät ne kielteisen otteensa ja muuttuvat joksikin muuksi - taiteeksi. 


Taiteellista luovaa prosessia tutkineen Julia Cameronin sanoin, taide voi muuttaa sisäisen haavan ”kultasuoneksi”


Picasso Guernica 1937


Kevään aihe on yhteiskunnallinen ja poliittinen taide 

Elämme parhaillaan intensiivisiä ja mielenkiintoisia aikoja. On niitä, jotka haluavat laittaa meitä erilaisiin leireihin ja laareihin. Taide muistuttaa meitä, että koitetaan me ihmiset nyt kuitenkin olla ihmisiksi ja muistaa katsoa avoimin ja uteliain silmin muita todellisuuksia, ihmisiä ja elämisen tapoja. Asumme sentään yhdessä tällä ainutkertaisella planeetalla. Ei unohdeta, että luonnossakin biologinen monimuotoisuus on arvo jo sinällään. Sehän on rikkaan ja elinvoimaisen luonnon perusta. Ja sama juttu koskee meitäkin. Taiteessa täytyy olla lupa olla uteilias ja leikkiä. Kokeilla (usein erehdyksen kautta) muita todellisuuksia ja tehdä löydöksiä. On annettava itselleen sisäinen lupa mokata ja käsitellä vaikeitakin aiheita. Taide jos mikä on hyvä väylä prosessoida tunteita, sanattomia oivalluksia ja jopa minuutemme pimeitä puolia. Niitä syviä estoja ja pelkojakin. Parasta olisi antaa niillekin oma ääni taiteen kautta. Englantilaisen runoilija, taidemaalari, mystikon William Blaken sanoin,

”niin paljon pahaa on jäänyt tekemättä kun meillä on taide”


 

 Banksy Flower Thrower 2016

 

Löydetään siis joku ajankohtainen yhteiskunnallinen aihe, jota lähdemme työstämään, mieluiten sarjallisesti. Aihe joka kiinnostaa. Johon sinulla on spontaani suhde. Aihe josta haluat sanoa jotakin. Viesti voi olla oma kokemus tai sanallisempi sanoma. Muistaen, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, eli alleviivausta kannattaa välttää. Voimme lähteä maalausprosessiin avoimin mielin kuin seikkailumatkalle tai paremmin varustautuneina aiheen, luonnosten, kuvamateriaalin kompassin ja kartan avulla. Arvioi oma polkusi vaikeusaste. Opettaja auttaa tässä.

Ja muuten tule nauttimaan taiteen pariin Venetsiaan! Koulu alkaa ensi viikolla ma 13.1 iltaryhmä Klo 16:00 ja to Klo 10:00 päiväryhmä. Tehdään taidetta ilolla! 


https://www.lapinlahdentaidekoulu.com/ilmoittautumiset

Seuraa meitä Instagramissa:

https://www.instagram.com/lapinlahdentaidekoulu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti